Dzem od dunja

Za sve ljubitelje dunja 😊 potrebno;

  • 3 kilograma dunja
  • 1.5 kilogram šećera
  • 300 mililitara vode
  • Sok od 3 limuna

Dunje operite u nekoliko voda, pa uz pomoć čistog sundjera ili krpe prebrišite kako biste skinuli dlačice sa njihove kore, i dodatno ih izribali. Isecite zatim na manje parčiće i očistite. Kada ih očistite, izmerite još jednom, jer je potrebno da ih ima 3 kilograma očišćenih. Zato u startu pripremite malo veću količinu..

Preručite ih u odgovarajuću šerpu, zatim dodajte šećer i vodu, pa promešajte. Stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kuvajte nekih pola sata, otprilike, potrebno je da dunje fino omeknu.

Sklonite sa ringle zatim, pa ispasirajte štapnim mikserom, u secku, ili ih dobro izgnječite pasirkom..

Vratite na ringlu, dodajte sok od limuna i promešajte. Ostavite da se ukuvaju još 10ak minuta, opet zavisi od ringle i gustine koju želite da postignete. Džem od dunja postaje prilično gust za kratko vreme, zato ga i volim jer se začas skuva..

Gotov džem sipajte u tegle, dok je još topao, pa dobro zatvorite. Umotajte tegle u ćebence ili deblju krpu pa ostavite da se ohladi na dnevnoj temperaturi, do sutra. Tek pošto se džem potpuno ohladi odložite u frižider ili špajz, to jest na neko hladnije i tamnije mesto. Nakon otvaranja teglu takodje držite na hladnom i tamnom mestu.

Објавио/ла: Jelena

Postavljaću recepte moje bake, kao i recepte koje isprobam 😊

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create your website with WordPress.com
Започни
%d bloggers like this: