Чоколадна торта са кокосом:
- 175 г маслаца, омекшалог, и још мало за подмазивање
- 300 г млевеног бадема
- 100 г кокосовог брашна
- 50 г какао праха
- 0,5 кашичице соли
- 400 мл пуномасног кокосовог млека из конзерве
- 75 г црне чоколаде (55-70% какао масе)
- 250 г шећера
- 3 јаја
Састојци за крем – Чоколадна торта са кокосом:
- 200 г црне чоколаде (55-70% какао масе)
- 50 мл ликера од кокса (по жељи) или неколико капи екстракта кокоса
Састојци за презле од кокоса:
- 75 г шећера у гранулама
- 35 мл воде
- 75 г кокосовог брашна
Припрема – Чоколадна торта са кокосом:
- корак: Загрејати рерну на 180 °Ц. У чинији помешати млевени бадем, кокосово брашно, какао прах и со.
- корак: Сипати половину кокосовог млека у шерпу и ставити на ватру да проври. Склонити с ватре, умешати чоколаду да се отопи, затим оставити са стране.
- корак: Ставити маслац у чинију и мутити док не омекша, затим додајте шећер и мутити још минут док смеса не постане лагана и кремаста. Непрестано мутити и додавати јаја једно по једно.
- корак: Затим помешати чоколаду и кокосово млеко са сувим састојцима. Сипати у припремљен плех и пећи 40 до 45 минута или док ражањ убоден у средину не буде чист кад се извади.
- корак: Оставити да одстоји у плеху 10 до 20 минута, а затим извадити (уклонити странице, затим преврнути наопако да би се дно и папир скинули). Преврнути и сачекати да се охлади.
- корак: Док се торта хлади, припремити крем од чоколаде и кокоса. Преосталих 200 мл кокосовог млека сипати у шерпу и ставити на ватру да проври, затим убацити чоколаду и промешати да би се растопила.
- корак: По жељи додати Малибу или неколико капи екстракта кокоса и ставити у фрижидер, промешати на сваких 20 минута, све док не буде довољно чврста да охлађена торта може да се премаже њиме. Ова смеса ће данима бити свежа.
- корак: За припрему презли од кокоса, загрејати рерну на 180 °Ц. Ставити папир за печење на плех. Сипати шећер и воду у шерпу, ставити шерпу на умерену ватру и мешати да би се шећер растопио пре него што вода проври.
- корак: Кад сируп проври, престати с мешањем и пустити да ври још 1 минут. Склонити с ватре и сипати у чинију с кокосом. Добро промешати и равномерно распоредити по папиру за печење.
- корак: Пећи у рерни 3 до 4 минута док не поприми златну боју. Извадити на пола печења и промешати да би равномерно потамнело јер ће кокос на спољашњој страни први попримити златну боју.
- корак: Извадити из рерне и оставити да стоји у плеху док се не охлади. Раздвајати док се хлади, а затим пребацити у теглу или чинију.
Објавио/ла: Jelena
Postavljaću recepte moje bake, kao i recepte koje isprobam 😊
Види још чланака